Właściwości olejów tłoczonych na zimno – dlaczego warto po nie sięgnąć

Coraz więcej osób stara się świadomie wybierać produkty spożywcze w trosce o swoje samopoczucie. Zdrowy styl życia to nie tylko moda, to także okazja do pogłębienia wiedzy na temat właściwości poszczególnych produktów. Dużym zainteresowaniem cieszy się nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego. Do tej grupy należą zdrowe oleje tłoczone na zimno. Co warto o nich wiedzieć?

Właściwości olejów tłoczonych na zimno – dlaczego warto po nie sięgnąć?

Coraz więcej osób stara się świadomie wybierać produkty spożywcze w trosce o swoje samopoczucie. Zdrowy styl życia to nie tylko moda, to także okazja do pogłębienia wiedzy na temat właściwości poszczególnych produktów. Dużym zainteresowaniem cieszy się nieprzetworzona żywność pochodzenia naturalnego. Do tej grupy należą zdrowe oleje tłoczone na zimno. Co warto o nich wiedzieć?

Olej rafinowany a nierafinowany

Olej nierafinowany, czyli tłoczony na zimno, pozyskiwany jest w procesach mechanicznych z wyłączeniem użycia wysokiej temperatury. Wyjątkiem są oleje typu virgin, z których wydobycie tłuszczu jest możliwe przy zastosowaniu nieco wyższej temperatury. To najstarsza metoda pozyskiwania oleju, która jest jednak nieco droższa niż pozyskiwanie olejów tłoczonych na ciepło. Olej nierafinowany ma właściwości prozdrowotne i może zapobiec chorobom takim jak otyłość, nadciśnienie tętnicze czy niedokrwienna choroba serca. Zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, sterole i skwalen będący składnikiem lipidowym skóry. Olej rafinowany jest tani, najczęściej wykorzystuje się go do smażenia. Nadaje się do tego lepiej niż olej tłoczony na zimno. Podczas rafinacji następuje częściowe usunięcie tokoferoli, związków polifenolowych i steroli. To sprawia, że jest gorszy jakościowo niż nierafinowany odpowiednik, jednak bardziej uniwersalny – można stosować go „na surowo” do sałatek, smażyć, piec i grillować przy jego użyciu. Może stać długi czas w temperaturze pokojowej i nie zjełczeć.

Olej lniany

Jest to jeden z najpopularniejszych olejów nierafinowanych. Można stosować go doustnie lub dodawać np. do sałatek. To dobre źródło kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Poprawia i wzmacnia kondycję skóry. Może także obniżać ciśnienie tętnicze. Reguluje poziom cholesterolu we krwi, redukuje stany zapalne, wspomaga metabolizm i pracę układu nerwowego, może też zapobiegać nowotworom. Należy przechowywać go w lodówce i pamiętać o tym, że nie nadaje się do smażenia. Olej lniany znajduje zastosowanie w pielęgnacji. Stosowany wewnętrznie poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Zewnętrznie może być używany do pielęgnacji skóry tłustej. Przywraca on bowiem równowagę w składzie sebum, a zawarta w nim witamina E zmniejsza zmarszczki i poprawia elastyczność skóry. Nadaje się też do pielęgnacji każdego rodzaju włosów. Nałożony na nie przywraca im elastyczność i domyka łuski włosowe, chroni przed promieniowaniem UV, nabłyszcza i regeneruje.

Olej z czarnuszki

Tłoczony na zimno olej z czarnuszki składa się w około 85% z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera także witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, mikroelementy, przeciwutleniacze oraz wykazujący działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe tymochinon. Olej ten łagodzi dolegliwości żołądkowe, usprawnia pracę wątroby, obniża poziom glukozy, prolaktyny, cholesterolu i trójglicerydów, zapobiega miażdżycy i łagodzi objawy schorzeń alergicznych. Można stosować go doustnie przed posiłkiem lub przyjmować w postaci kapsułek. W kuchni może być stosowany wyłącznie na zimno do sałatek, zup czy sosów, ponieważ obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje. W kosmetyce olej z czarnuszki pozwala złagodzić poparzenia słoneczne i zapobiec powstawaniu nowych. Przyspiesza gojenie się ran, a stosowany na twarz wspomaga leczenie chorób skórnych takich jak trądzik, AZS czy liszaj. Nawilża suchą skórę, opóźnia starzenie się cery dojrzałej i zapobiega błyszczeniu się skóry tłustej. Używany na włosy łagodzi objawy łupieżu.

admindo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.